Kilka kromek chleba lub 2-3 bułki namocz w 100 ml mleka. Następnie posiekaj cebulę w drobną kostkę. Obierz jednego ziemniaka średniej wielkości i zetrzyj go na grubych ziarnach tarki. W misce umieść 500g mięsa mielonego i wbij jedno jajko.
Następnie dodaj startą cebulę oraz startego ziemniaka, a dalej dodaj ulubione zioła, sól i pieprz. Jeśli nie masz pomysłu na zioła, możesz wykorzystać gotowe zioła prowansalskie. Całość mieszaj rękoma przez kilka minut. W dalszej kolejności uformuj kotlety w takiej wielkości jaką uznasz za najlepszą.
Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej, a następnie ułóż na blasze do pieczenia. Formę możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Całość włóż do piekarnika. Formując kotlety warto wcześniej zwilżyć dłonie wodą. Dzięki temu kotlety nie będą przylegać do dłoni. Bułkę tartą można zamienić na mąkę pszenną. Alternatywą może też być kasza manna.