Jednak przygotowanie idealnych żeberek wcale nie jest proste. Prezentujemy przepis na pieczone żeberka, z których mięso wspaniale oddziela się od kości, a smak jest tak wyjątkowy, że podpasuje każdemu.
Żeberka myjemy i osuszamy, najlepiej ręcznikiem papierowym. Solimy i doprawiamy mięso z obu stron. Blachę okrywamy folią aluminiową i kładziemy na niej żeberka. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu posypujemy mięso rozmarynem. Ponownie zawijamy, tym razem w dwie warstwy folii i znowu wkładamy do piekarnika, tym razem na około godzinę.
W tym czasie szykujemy sos. Do małego garnka wlewamy wszystkie składniki, mieszamy. Włączamy palnik i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy przez 5 minut.
Po upieczeniu żeberek smarujemy je sosem i bez przykrycia pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach.