Gulasz w zupełnie innej odsłonie, wymaga dużej ilości papryki i cebuli i najlepiej przyrządza się go na smalcu. Przepis.

Dzisiaj przedstawimy Ci gulasz w zupełnie innej odsłonie.

Łączą go pewne składniki – czyli papryka i cebula, ale w naszym daniu jest ich więcej. I choć jest gęstszy od gulaszu, to nie wymaga zagęszczania w postaci mąki.

Jakie mięso jest idealne?

Ten gulasz należy do kategorii dań gotowanych na parze, zwanych po angielsku gulaszami, które na świecie mają wiele odmian. Na przykład we Francji jest to ragout.

Główną różnicą w stosunku do znanego nam klasycznego gulaszu pubowego jest to, że przygotowuje się go nie tylko z wołowiny, ale także z wieprzowiny, baraniny, jagnięciny, cielęciny, kurczaka, królika, dziczyzny, a nawet ryby.

Oprócz mielonego pieprzu do naszego gulaszu dodaje się świeżą paprykę oraz pomidory. Przygotowanie jest stosunkowo proste, wystarczy je usmażyć, zalać wodą i dusić, aż wszystkie składniki zmiękną, a sos lekko zgęstnieje.

Gulasz potrzebuje smalcu i papryki

Jako bazę można zastosować dowolny tłuszcz, jednak najbardziej odpowiedni jest smalec, zwłaszcza w wersji z wieprzowiną, który nadaje wyrazisty smak. Urok gulaszu polega na pieczeniu mięsa do momentu, aż nabierze brązowego koloru na powierzchni, a następnie duszeniu go w ugotowanych sokach z mięsa i warzyw.

Doskonały smak zapewnia nie tylko zwykła papryka mielona, ​​ale także pasta paprykowa lub krem, które można znaleźć zarówno u nas w węgierskich sklepach spożywczych, jak i w wielu supermarketach. Dostępny jest nie tylko w wersji nieostrej, ale także pikantnej.

Przepis na prawdziwy gulasz

Wymienione podstawowe składniki w zupełności wystarczą do przygotowania gulaszu, jeśli jednak chcielibyście go jeszcze nieco ulepszyć, możecie do mięsa dodać odrobinę czerwonego wina.

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg nogi lub łopatki wieprzowej,
  • 4 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 2 papryki,
  • 1 zielona papryka,
  • smalec do smażenia,
  • 1 szczypta mielonego kminku,
  • sól,
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej/ śmietankę,
  • 1 łyżkę mielonej czerwonej papryki.

Przygotowanie:

Umyj wieprzowinę i pokrój ją w kostkę tej samej wielkości. Cebulę obierz, paprykę oczyść, usuń gniazda nasienne, pomidory umyj. Następnie drobno posiekaj cebulę oraz pomidory i paprykę w mniejszą kostkę. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

Na patelni rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim cebulę, dodajemy czosnek, paprykę i pomidory. Posypać mielonym kminkiem i dusić razem kilka minut. Dodać pokrojone w kostkę mięso, posolić do smaku i dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż z mięsa wypłynie sok.

Następnie posypać wszystko mieloną czerwoną papryką, dodać śmietankę pieprzową i delikatnie dusić w niewielkiej ilości wody.

Smacznego!

error: Content is protected !!