1. W pierwszej kolejności, włóż płaty śledziowe do miski z zimną wodą i mocz je przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie, wymieniaj wodę przynajmniej 4 razy.
2. Wymoczonego śledzia osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Do szklanki zimnej wody, dodaj ocet i 2 łyżki oleju. Wymieszaj i zalej płaty śledziowe. Odstaw na kolejne 1,5-2 godzin. Ocet wspomoże przenikanie smaków i nie będzie później wyczuwalny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posyp lekko solą, aby nieco zmiękła.
3. Po tym czasie, osusz płaty śledziowe ręcznikiem papierowym i pokrój je na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm).
4. Śledzie układaj w słoiku na przemian z cebulką i zalej olejem tak, aby je przykryć.
5. Tak przygotowane śledzie, przechowuj w lodówce, najlepiej przez 4-5 dni przed podaniem. Gotowe!