Śledź z cebulką w oleju – Idealny na świąteczny stół i nie tylko. Najlepszy śledź jakiego jadłam.

Przepis dedykuję wszystkim miłośnikom śledzi. Genialny matias w oleju z cebulką, sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Szybki i banalnie prosty w wykonaniu, znika ze stołu błyskawicznie, a pochwał nie ma końca.
Sprawdzony sposób moczenia ich sprawia, że śledź smakuje wyjątkowo i już nigdy nie zrobisz go w inny sposób. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 6-7 matiasów,
  • 4 łyżki octu spirytusowego 10%,
  • 2 cebule,
  • 2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka wody.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W pierwszej kolejności, włóż płaty śledziowe do miski z zimną wodą i mocz je przez co najmniej 2 godziny. W tym czasie, wymieniaj wodę przynajmniej 4 razy.

2. Wymoczonego śledzia osusz papierowym ręcznikiem i przełóż do miski. Do szklanki zimnej wody, dodaj ocet i 2 łyżki oleju. Wymieszaj i zalej płaty śledziowe. Odstaw na kolejne 1,5-2 godzin. Ocet wspomoże przenikanie smaków i nie będzie później wyczuwalny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Posyp lekko solą, aby nieco zmiękła.

 

3. Po tym czasie, osusz płaty śledziowe ręcznikiem papierowym i pokrój je na mniejsze kawałki (ok. 3-4 cm).

4. Śledzie układaj w słoiku na przemian z cebulką i zalej olejem tak, aby je przykryć.

 

5. Tak przygotowane śledzie, przechowuj w lodówce, najlepiej przez 4-5 dni przed podaniem. Gotowe!

 

Śledź w oleju z cebulką, przygotowany według tego przepisu podaję również swoim gościom, podczas najróżniejszych uroczystości i zawsze smakuje wyśmienicie. Smacznego!

 

 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

 

error: Content is protected !!