Kiedy chcę przygotować szybką przekąskę, ten przepis zawsze mnie uratuje: Te serowe kulki są hitem w naszej rodzinie.

Zasmakowałaś w słonych przekąskach, ale nie chce Ci się iść do sklepu? Możesz przygotować te serowe kulki raz, dwa. Bez długiego przygotowania.

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • 110 g mąki pszennej
  • 25 g parmezanu
  • 50 g mozzarelli
  • garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozpuść masło w garnku.

Zalać wodą, posolić, doprawić i dobrze wymieszać. Niech się zagotuje. Mąkę dokładnie przerabiamy. Ostudzić. Następnie dodaj jajka i ubij blenderem.

Do tej masy dodajemy posiekany ser, starty ser. Mieszamy. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Z przygotowanej masy formujemy w nią kulki.

Na koniec posyp każdy kawałek startym parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. Wszystko gotowe.

Smacznego!

error: Content is protected !!