Serniczki z jagodami i dynią: Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis

Składniki

  • około 16-20 bułeczek
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g mąki półgrubej
  • sól
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 220 ml letniego mleka
  • 100 g stopionego masła
  • 1 opakowanie suchych drożdży lub 1/2 kostki świeżych drożdży
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • rzeczy do rozpowszechniania

Nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu z tuby
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • cukier do smaku
  • jagody i dynia według uznania

Kruszonka:

  • mąka
  • cukier
  • masło

Przygotowanie

Drożdże wsyp do kubka, dodaj odrobinę cukru i letnie mleko. Pozwalamy temu wyjść. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, dodaj drożdże i pozostałe składniki. zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na równe części i formujemy każde kółko, brzegi smarujemy jajkiem i wypełniamy farszem serowym. Połowę ciastek posyp jagodami, a resztę drobno posiekaną dynią Hokkaido. Posypać bułką tartą i odstawić na chwilę do wyrośnięcia na blasze, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C na złoty kolor.

error: Content is protected !!