Odkąd przygotowałam go po raz pierwszy, piekę go bardzo często, ponieważ w moim domu został okrzyknięty mianem najlepszego… Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Oddziel żółtka od białek, białka w większej misce wstaw do lodówki.
2. Przygotuj pasek papieru do pieczenia, który umieścisz na ściance okrągłej formy o wymiarach ok. 20 cm x 50 cm.
3. Białą czekoladę najpierw rozdrobnij, a następnie roztop w wodnej kąpieli.
4. Schłodzone wcześniej białka jajek ubij mikserem na gęstą białą pianę.
5. 120 g serka śmietankowego, dodaj do roztopionej czekolady i dobrze wymieszaj.
6. Teraz dodaj trzy żółtka i ponownie wymieszaj, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
7. Stopniowo w 3 porcjach, dodawaj ubitą pianę z białek i mieszaj masę trzepaczką.
8. Wysmaruj formę, oraz pasek papieru na ściance masłem.
9. Wlej ciasto do formy i delikatnie stuknij formą płasko o blat, aby uniknąć powstania pęcherzyków powietrza w cieście.
10. Piecz sernik w piekarniku, rozgrzanym do 170 stopni C przez 15 minut, potem w 160°C przez 15 minut, a następnie całkowicie wyłącz piekarnik i zostaw w nim sernik na kolejne 15 minut.
11. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
12. Przed podaniem pysznego sernika w stylu japońskim, posyp go cukrem pudrem. Gotowe.