Sernik lekki jak piórko: Wystarczy wylać ciasto na blachę i dodać owoce – to najlepsze ciastko pod słońcem.

Uwielbiam to ciasteczko – najlepszy biszkopt na świecie – z twarogiem i dowolnymi owocami, jakie znajdziesz w domu – polecam morele, brzoskwinie lub mandarynki. Jest fantastycznie pyszne, delikatne i tak smaczne, że jeden kawałek na pewno Ci nie wystarczy! 🙂

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 mleka
  • 200 ml oleju
  • 1 szklanka cukru kryształu (250 ml)
  • 2 szklanki mąki półgrubej (250 ml)
  • 1 paczka ciasto kondycjonujące

Nadzienie serowe:

  • 1 twarożek

  • 1 mniejsze jajko
  • cukier puder

Owoce:

  • Morele
  • Brzoskwinie
  • Nektarynki
  • Mandarynki
  • Jagody
  • Truskawki
  • Maliny
  • Można dodać także mrożone owoce (Jeśli używasz owoców kompotowych, usuń cukier)

Przygotowanie:

Ciasto wymieszać (najpierw jajka i cukier, potem stopniowo składniki płynne, a na koniec luźne). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na cieście ułóż dowolne owoce – bardziej kwaśne jagody też będą doskonałe. W tym przypadku porzeczki. Do nadzienia twarogowego wystarczy wymieszać twarożek z jajkiem i dosłodzić do smaku.

Możemy dodać również 1-2 łyżki kwaśnej śmietany. Łyżką układamy nadzienie serowe pomiędzy owocami. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut. Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!