Spożywając to warzywo, otrzymujemy minimum tłuszczu i maksimum białka, ważnego błonnika i kwasów omega-3. A także kalafior to profilaktyka problemów żołądkowych, cukrzycy, raka i przeziębień. To ostatnie jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.
Od tego czasu lubię jeść kalafior, nawet surowy. Smakuje mi bardziej chrupiący i soczysty niż gotowany. Wielkim odkryciem było też to, że surowy jest jeszcze zdrowszy. Dlatego moja popisowa sałatka z surowego kalafiora z ogórkami to nie tylko doskonały i niezwykły smak, ale także zdrowie. Gotuj i ciesz się!
Kalafior zetrzyj na średniej tarce.
Pokrój ogórki w drobną kostkę, posiekaj koperek. Połącz majonez z jogurtem, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez prasę.
Kalafiora włóż do miski, dodaj ogórki, koperek i sos czosnkowy.
Dopraw solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Możesz również dodać cebulę, marchew lub seler, aby uzyskać jeszcze zdrowsze rezultaty. Ważne jest, aby zrozumieć, że im drobniejsze krojenie, tym bardziej miękka będzie sałatka.