Czerwoną cebulę obierz, umyj i pokrój w półpierścienie. Wsyp to miski, oprósz solą, dodaj ocet jabłkowy, cukier oraz wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 -15 minut. Ugotuj filet z kurczaka. Ostudź go i pokrój w drobną kostkę. Opłukane i osuszone zioła drobno posiekaj.
Ugotowane i przestudzone marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jajka ugotuj na twardo. Kiedy przestygną oddziel żółtka od białek. Żółtka zetrzyj na małych oczkach tarki, a białka na dużych. Twardy ser, podobnie jak żółtka zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do formowania kształtu sałatki przydatny będzie pierścień od tortownicy, takiej która ma średnicę około 20 cm. Dzięki jego wykorzystaniu osiągniesz oczekiwany efekt wizualny, czyli widocznie rozdzielone warstwy podczas nakładania.
Na samym dole umieść pokrojonego kurczaka, którego przełóż warstwą majonezu. Następnie obsyp go ziołami. Zostaw ich mniejszą część, aby na końcu posypać wierzch sałatki.
Odcedź czerwoną cebulę, która już przegryzła się z dodatkami i wysyp jako kolejną warstwę. Ponownie posmaruj całość majonezem. W dalszej kolejności dodaj startą marchew. Oprósz ją do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę wsyp na sitko, tak aby pozbyć się niepotrzebnej zalewy. Teraz rozsyp ją równomiernie, jako kolejną warstwę.
Podobnie jak w poprzednich krokach, wysmaruj ją dokładnie majonezem. Zostaw trochę kukurydzy, ponieważ będzie potrzebna do udekorowania sałatki.