,,Panna Młoda” – pyszna delikatna sałatka. Wszystkim zasmakuje i ozdobi każdy stół

Sałatka panna młoda jest daniem nie tylko świątecznym. Dlaczego taka nazwa?

To proste. Po wykonaniu jej wg przepisu na zewnątrz będzie wyglądała jak suknia panny młodej. Nie ma w niej żadnych ostrych przypraw dzięki temu jej smak jest delikatny. Polubią ją nawet dzieci tadki-niejadki.

Do naszej sałatki potrzebne jest:

  • 300 gram wędzonej piersi z kurczaka (opcjonalnie grilowany filet)
  • 4 jajka
  • 2 serki topione o smaku śmietankowym
  • 2 duże ziemniaki
  • marynowana cebula (jak ktoś nie ma wystarczy zwykła)
  • majonez

Przygotowanie:

Ziemniaki i jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jajka na twardo, ziemniaki aż będą miękkie. Wystawiamy na zewnątrz by szybciej wystygły.

W między czasie kroimy w małe kawałki wędzonego kurczaka lub grilowanego fileta. By sałatka była delikatna należy użyć marynowanej cebul lecz jeśli jej nie mamy lub nie robi nam to różnicy to zwykłą wystarczy drobno poszatkować.

Wystudzone ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, jajka (osobno białka, osobno żółtka) wraz z serkami trzemy na drobnych oczkach.

Wszystko układamy warstwami:

  • kurczak
  • majonez
  • cebula
  • majonez
  • ziemniaki
  • majonez
  • żółtka i topiony ser
  •  na samej górze tarte białka jaj

Jak wszystkie sałatki układane warstwowo tak i tą należy przygotować wcześniej. Gdyż dopiero na drugi dzień będziemy mogli poczuć pełnię jej smaku.

Przechowywać ją możemy do 5 dni w lodówce. Lecz jak znam życie to zasmakuje całej rodzinie i zostanie zjedzona dużo, dużo szybciej.

SMACZNEGO!

error: Content is protected !!