Jak zrobić pyszną sałatkę z jajkami i kiszonymi ogórkami. Tak przygotowana stanie się Twoją ulubioną.

Sałatka jajeczna jest znana niemal od lat, jednakże każdy przygotowuje ją z innymi dodatkami. Wiele wersji należy w domach już do standardowych i pojawiają się one najczęściej, np. podczas świąt. Warto wypróbować również przepis na smaczną jajeczną sałatkę z dodatkiem ogórków kiszonych. Do jej wykonania należy użyć zaledwie kilku podstawowych składników.

Składniki:

  • 2 jajka – ugotowane na parze,
  • 1 -2 ogórki kiszone – w zależności od ich wielkości,
  • 15 g francuskiej musztardy,
  • 20 g majonezu,
  • koperek,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Przygotowując sos, należy połączyć majonez wraz z musztardą i posiekanym koperkiem. Posolić to oraz popieprzyć do smaku. Jajka po ugotowaniu pokroić w większą kostkę i tak samo zrobić z ogórkami. Wszystko razem wymieszać.

Majonez można zastąpić albo jogurtem, albo kwaśną śmietaną, dzięki czemu sałatka będzie lżejsza. Ogórek można też zastąpić świeżym, jednakże smak zmieni się automatycznie.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 20 g kwaśniej śmietany albo jogurtu,
  • 100 g twardego sera,
  • 15 g francuskiej musztardy,
  • koperek,
  • pietruszka,
  • rukola,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Jajka i ogórki pokroić w większą kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Rukolę po dokładnym umyciu osuszyć ręcznikiem papierowym.

Wszystkie zioła drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki połączyć ze sobą i przyprawić sałatkę.

Sałatki pasują na śniadanie, kolację czy też jako dodatek na stół. Smacznego!

error: Content is protected !!