Zawsze gdy robię tą sałatkę brokułową na przyjęcie, znika jako pierwsza ze stołu. Dzielę się przepisem z Wami

Dziś przedstawiamy pyszną sałatkę brokułową z jajkiem. Moja rodzinka ją uwielbia , często wracam do tego przepisu jeśli mam mało czasu a chcę coś szybkiego przygotować do zjedzenia. Polecam!

Składniki:

  • Brokuły – 1 sztuka
  • Papryka czerwona – 1 sztuka
  • Jajka – 4 sztuki
  • Jogurt naturalny gęsty – 4-5 łyżek
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Płatki migdałów – 4 łyżki
  • Sól, pieprz
  • Oliwa

Wykonanie:

Brokuły podzielić na różyczki i zblanszować w osolonej wodzie. Paprykę umyć, pokroić w kostkę i skropić delikatnie oliwą a następnie piec przez 40 minut w 180 stopniach. W między czasie ugotować jajka na twardo.W naczyniu ułożyć zblanszowane (ale miękkie) różyczki brokuła, upieczoną paprykę i jajka pokrojone w ćwiartki.

Całość posypać solą i pieprzem. Jogurt wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nim sałatkę i posypać wszystko prażonymi płatkami migdałów.

error: Content is protected !!