Rumuńskie gołąbki – Gołąbki po rumuńsku – Lepsze niż tradycyjne. Tak dobre, że każdy poprosi o dokładkę.

W czasie, gdy będziesz przygotowywał liście kapusty nastaw wodę na ryż i ugotuj go na pół twardo. Cebulę poszatkuj na drobną kostkę. Zetrzyj na tarce marchewkę. Oba składniki podsmaż na patelni.

Na patelnię dodaj ryż oraz mięso. Dopraw według własnego uznania pieprzem i solą. Układaj na liściach kapusty farsz i zawijaj jak tradycyjne gołąbki.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim gołąbki, a następnie wlej 0,5 szklanki wody. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóż przykryte naczynie wraz z gołąbkami do środka i piecz przez około 25 minut.

Przygotowanie sosu:

Pomidory posiekaj na drobne kawałki. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj pietruszkę, a czosnek przeciśnij przez tarkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodając do nich śmietanę i doprawiając pieprzem i solą.

Ser dodany do sosu po polaniu na wyjęte prosto z piekarnika gołąbki roztapia się, sprawiając, że gdy tylko na nie spojrzysz, nie będziesz mógł oprzeć się pokusie natychmiastowego spróbowania ich.

Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś rumuńskich gołąbków, przekonaj się na własnej skórze, jak smaczna jest kuchnia z tego zakątka świata.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!