W czasie, gdy będziesz przygotowywał liście kapusty nastaw wodę na ryż i ugotuj go na pół twardo. Cebulę poszatkuj na drobną kostkę. Zetrzyj na tarce marchewkę. Oba składniki podsmaż na patelni.
Na patelnię dodaj ryż oraz mięso. Dopraw według własnego uznania pieprzem i solą. Układaj na liściach kapusty farsz i zawijaj jak tradycyjne gołąbki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim gołąbki, a następnie wlej 0,5 szklanki wody. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, włóż przykryte naczynie wraz z gołąbkami do środka i piecz przez około 25 minut.
Pomidory posiekaj na drobne kawałki. Ser zetrzyj na tarce. Posiekaj pietruszkę, a czosnek przeciśnij przez tarkę. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodając do nich śmietanę i doprawiając pieprzem i solą.
Ser dodany do sosu po polaniu na wyjęte prosto z piekarnika gołąbki roztapia się, sprawiając, że gdy tylko na nie spojrzysz, nie będziesz mógł oprzeć się pokusie natychmiastowego spróbowania ich.