Rumuńskie gołąbki – Gołąbki po rumuńsku – Lepsze niż tradycyjne. Tak dobre, że każdy poprosi o dokładkę.

Gołąbki to potrawa, która zdominowała kuchnie w krajach na całym świecie. Tradycje i upodobania mieszkańców sprawiają z kolei, że gołąbki nie są sobie równe.

Warto więc sięgnąć po przepisy innych mieszkańców świata, by przekonać się jakie doznania zaserwują naszym kubkom smakowym ich potrawy. A jedną z nich, obok której nie sposób przejść obojętnie, są gołąbki rumuńskie.

Do przygotowania gołąbków rumuńskich potrzebujesz:

  • 250 g mięsa wieprzowego bądź wołowego
  • 1 główka kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 0, 5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Nie tylko my lubimy jeść gołąbki z sosem. W kuchni rumuńskiej także nie może go zabraknąć.

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • 2 łyżki śmietany
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • pęczek koperku bądź pietruszki

Przygotowanie gołąbków:

Włóż kapustę do mikrofalówki na około 7 minut. Po wyjęciu opłucz zimną wodą i oddziel od siebie poszczególne liście.

error: Content is protected !!