Od jakiegoś czasu próbujesz znaleźć idealny przepis na zakwas, ale za każdym razem nie możesz uzyskać upragnionego efektu?
Nic się nie martw! Zdradzimy Ci tajny składnik, który sprawi że Twoje wypieki będą puszyste jak nigdy. Wystarczy, że dodasz ten składnik przy ugniataniu ciasta, a będzie ono miękkie i puszyste. Różnica gwarantowana.
Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 2 łyżki wódki
- 1 kg mąki pszennej (przesianej)
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła ( ważne, aby było miękkie, więc wyjmij je wcześniej z lodówki)
- łyżeczka soli
Drożdże:
- łyżka cukru
- kilka łyżek mąki pszennej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 10 g suszonych drożdży (jeśli drożdże są świeże to 30 g)
Z podanych składników wychodzi około 1,5 kg ciasta. Jeśli uważasz, ze ciasta jest za dużo, wszystkie składniki podziel na pół. Ewentualnie, połowę ciasta można zamrozić do następnych wypieków, natomiast najlepiej zawsze robić świeże ciasto.
Sposób przygotowania:
Rozpuści cukier i drożdże w ciepłej wodzie. Pamiętaj aby woda nie była gorąca!
Następnie dodaj kilka łyżek mąki, zważając na konsystencję. Musi być ona gęsta tak jak śmietana. Odstaw mieszankę na bok, przykrywając ją ścierka, aby drożdże wyrosły. W międzyczasie wymieszaj w misce cukier i jajka. Gdy drożdże zwiększa swoją objętość, dodaj je do masy jajecznej i wszystko ze sobą połącz.
Następnie dodaj do mieszanki wodę, śmietanę, masło, olej i sól. Wszystko wymieszaj za pomocą trzepaczki i ubij. Mąkę dodawaj stopniowo porcjami, mieszając w tym samym czasie ciasto. Gdy ciasto zgęstnieje, zacznij jr ugniatać rękami. Na ten moment dodawaj tylko połowę podanej ilości mąki.
Przykryj wyrobione ciasto i odstaw je na ok. Godzinę czasu, do wyrośnięcia. Po odpowiednim czasie dodaj resztę mąki i porządnie wymieszaj. Ponownie przykryj ciasto i odstaw na godzinę. Po upływie czasu, ciasto jest gotowe do tworzenia puszystych bułek, ciastek i innych pysznych wypieków! Powinno ono urosnąć trzykrotnie.