Rosół na kościach gotuje się długo, zależnie od metody z jakiej korzystamy, Jeśli gotujesz w szybkowarze, czas gotowania ulegnie skróceniu nawet do półtora – dwóch godzin. Jeśli gotujesz metodą tradycyjną, może to potrwać trzy – cztery godziny.
Pamiętaj o niezbędnych dodatkach, takich jak sok z cytryny, pomidorów, ocet i tym podobne. Podajemy przykładowy przepis na rosół z kurczaka:
Zastosowane przyprawy mogą różnić się zależnie od Twoich preferencji smakowych. Kurczaka możesz podmienić na mięso wołowe, około kilogram – półtorej na cztery litry wody. Nie pomijaj jednak octu, ponieważ jest on bardzo ważny.
Dobrze jest przed rozpoczęciem gotowania piec kości w piekarniku. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i piecz je przez piętnaście minut. Dzięki temu smak będzie bardziej wyrazisty a sam bulion zyska piękny, złoty odcień.