Pyszny smak, nie do opisania:Smażone roladki z kapusty pekińskiej.

Masz mało czasu na przygotowanie obiadu? Marzy Ci się dobra i szybko przygotowana kolacja?

Wybierz roladki z kapusty pekińskiej, a będziesz zaskoczony jak można szybko i sprawnie przyrządzić dobre danie. Będziesz potrzebować dużej główki kapusty, z szerokimi, rozłożystymi liśćmi.

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekińska
  • 4 szt. jajek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 g twardego sera
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
  • pęczek ziół

Najlepsze będą mięsiste pomidory. Jeśli okażą się zbyt soczyste, wykorzystaj ręcznik papierowy do ich osuszenia (pokrojone w kostkę pomidory rozłóż na talerzu wyścielonym ręcznikiem).

Sposób przygotowania:

Liście kapusty oddziel od łodygi. Pozbądź się najtwardszej części ze środka. Za pomocą kuchennego tłuczka rozbij liście. Jajka wymieszaj z solą, dodaj pieprz. Dosypuj mąkę, mieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Każdy rozbity liść kapusty zanurz w masie, a następnie smaż na oleju przez minutę na każdą ze stron. Zdejmując z patelni, układaj na papierowym ręczniku, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Do nadzienia użyj pomidorów. Przekrój je na pół i pozbądź się pestek.

Uzyskaną część pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Dodaj zioła oraz śmietanę Wymieszaj i dopraw do smaku.

Tak przygotowany farsz połóż na liściu kapusty, zawiń w rulon i ułóż na talerzu. Podaj do stołu, Twoje roladki z kapusty są gotowe do jedzenia.

Pomidory z ziołami nadają daniu smaku świeżości, a ser sprawia, że nadzienie jest delikatne. Możesz przygotować dowolny farsz, według swoich upodobań. Pamiętaj jednak, żeby podzielić się z nami efektem Twoich kulinarnych eksperymentów.

error: Content is protected !!