Roladki z mięsem mielonym z patelni. Rodzina nie chce odejść od stołu. Przepis.

Roladki z mięsem mielonym z patelni – sposób przygotowania

Jeśli masz ochotę wzbogacić swój kulinarny repertuar, możesz przygotować innowacyjne roladki z mięsem mielonym. Nie będziesz nawet potrzebować piekarnika, wystarczy zwykła patelnia.

Ciasto

  • zwykła mąka – 200 gr
  • sól – 5 gr
  • mleko – 20 ml
  • olej – 20 ml
  • krem – 150 ml
  • proszek do pieczenia – 10 gr

Mięso

  • mięso mielone – 300 gr
  • twardy ser – 150 gr
  • jajko – 1 szt
  • cebula – 1 szt
  • pietruszka – 1 pęczek
  • sól – 5 gr
  • pieprz – 3 gr
  • majeranek – 5 gr

Dodatkowo

  • woda – 50 ml
  • olej – w razie potrzeby

Przygotowanie

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, olej, śmietankę i wymieszaj. Wyrobić gładkie, gęste ciasto. Następnie przykryj miskę folią na 15 minut i odstaw do wyrośnięcia. Następnie przełóż ciasto na posypany mąką wałek i rozwałkuj z grubsza kwadratowy placek.

Włóż mięso mielone do miski. Dodać starty twardy ser, drobno posiekaną cebulę, jajko, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i majeranek. Dokładnie wymieszać.

Rozłóż mięso w kierunku naleśnika, który następnie zwiń. Wyrównaj krawędzie i odetnij rolki o grubości około 3 centymetrów od rolki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy roladki z obu stron na złoty kolor. Następnie dodaj 50 mililitrów wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj bułki na małym ogniu przez około 20 minut.

Smacznego!

error: Content is protected !!