Schab, ogórki kiszone, ser …zawijam wszystko i roladki wychodzą obłędnie. Robię od wielu lat

Pyszne i soczyste roladki z doskonałą niespodzianką w środku. Wystarczą zaledwie dwa składniki, by nudny mięsny posiłek zamienić w coś nieoczywistego i wyśmienitego. Ponadto roladki sprawdzą się jako przekąski, ale również jako podstawa dania obiadowego. W sam raz na rodzinne spotkania!

Składniki:

  • 700-800 g schabu lub karkówki (może być również pierś z kurczaka)
  • 2-3 ogórki kiszone
  • sól i wybrane przyprawy
  • 100 g twardego sera

Przygotowanie:

Kroimy schab na równe plastry i rozbijamy mięso tłuczkiem w taki sposób, by miało podobną grubość. Każdy kawałek doprawiamy z obu stron solą oraz wybraną mieszanką przypraw. Mięso przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny, by się zamarynowało.

W międzyczasie ścieramy na tarce ser (grube oczka), a ogórki kroimy na cztery podłużne części. Po wyjęciu schabu z lodówki zawijamy jeden kawałek ogórka w plaster zamarynowanego mięsa i w podobny sposób postępujemy z kolejnymi częściami, aż przygotujemy wszystkie roladki.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy roladki i wstawiamy je do nagrzanego piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypujemy roladki serem. Smacznego!

error: Content is protected !!