Nie uwierzysz, jak łatwo jest zrobić tę niesamowitą pierś z kurczaka – Przepis, którego nauczyłam się w ekskluzywnej restauracji.

Kurczak to doskonały składnik na szybki obiad lub kolację. W naszych domach często podajemy roladki z kurczaka faszerowane, które są soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Oto składniki, które będą potrzebne do przygotowania tego dania.

Dla ziemniaków:

  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • sól,
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu,
  • 30 ml oleju roślinnego.

Dla mięsa:

  • 3 piersi z kurczaka,
  • mielona czerwona papryka,
  • zmielony czarny pieprz,
  • sól,
  • zioła według uznania.

Dla majonezu domowego:

  • 100 ml oleju roślinnego,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Dla farszu:

  • 150 g sera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • natka pietruszki.

Jak przygotować:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na plasterki. Dodaj do nich mieloną paprykę, czarny pieprz i olej, a następnie umieść w żaroodpornym naczyniu i dokładnie wymieszaj rękami.

Piersi z kurczaka rozetnij na pół poziomo, przykryj folią i rozbij tłuczkiem delikatnie.

Razem połącz wybrane zioła, sól i pieprz mielony w małej misce, a następnie obtocz w nich mięso z obu stron dłońmi.

Za pomocą blendera ręcznego w szklance, połącz olej, ocet, jajko, musztardę i przeciśnięty czosnek, aby uzyskać majonez. Na twardej powierzchni, połącz posiekaną natkę pietruszki, starty ser i czosnek.

Posmaruj piersi z kurczaka majonezem i nałóż farsz. Zwijamy je w roladki.

Ułóż roladki na warstwie ziemniaków, i posmaruj z wierzchu majonezem.

Włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Gdy czas minie posyp wierzch roladek startym serem i kolejno włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut – piecz w temperaturze 180°C.

Po uzyskanym czasie rolady są gotowe do podania. Smacznego!

error: Content is protected !!