Sekret smaku kryje się w farszu: Jeśli masz ochotę na naprawdę dobry obiad, wypróbuj te roladki z kurczaka.

Te roladki z kurczaka są dosłownie boskie, każdy kto ich spróbował prosi o dokładkę. Są tak proste do zrobienia, że nawet mniej doświadczony kucharz poradzi sobie z ich przygotowaniem. W przepysznym nadzieniu kryje się tajemnica ich obłędnego smaku.

Potrzebujesz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 pomidor
  • 50 g topionego serka
  • 60 g twardego sera
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz
  • suszone zioła
  • pietruszka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka umyj, osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój w cienkie plasterki.

Posól, popieprz i posyp ulubionymi ziołami. Mięso włóż do lodówki na 30 minut. W międzyczasie pokrój w kostkę umyte pomidory.

Zetrzyj twardy ser i wymieszaj go z serkiem topionym. Marchewkę zetrzyj na tarce, posiekaj zioła i dodaj je do miski z serami i pomidorami.

Na koniec dodaj zmiażdżony przez praskę czosnek, śmietanę i dobrze wymieszaj. Po 30 minutach wyjmij mięso z lodówki i ułóż przygotowane nadzienie na każdym plasterku.

Zwiń w roladki i ułóż obok siebie na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia.

Przykryj i piecz w 180°C przez około 40 minut. Roladki posyp tartym serem 10 minut przed końcem pieczeniem.

Podawaj z ulubionym dodatkami np. puree ziemniaczanym, świeżą sałatką. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!