Cała rodzina wpadła w szał, gdy upiekłam roladę z całego schabu i plastrami boczku.
Jeżeli masz problem z wyborem potrawy na uroczysty posiłek, oto przepis dla Ciebie. Roladę mięsną, pełną smaku i soczystości, przygotuj z niezwykłymi dodatkami.

Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 100 g szynki wędzonej
- 100 g rodzynek
- 600 g pieczarek
- 2 kg schabu
- 2 cebule
- plastry boczku
Marynata:
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sok z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- 200 g sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól wedle uznania
Dodatkowo:
- 250 ml wody
- 250 ml białego wina musującego
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ziemniaki w zależności od potrzeb
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zmiksuj składniki marynaty w misce: czosnek, tymianek, natkę pietruszki, sok pomarańczowy i cytrynowy oraz oliwę z oliwek. Dodaj paprykę, mielony pieprz czarny i miód. Użyj blendera, aby wymieszać. Dopraw solą i wlej sos sojowy.

Wzdłuż rozetnij schab, nie przecinając go całkowicie. Rozłóż go delikatnie, a następnie przekrój, aby uzyskać cienki płat.

Powtórz z drugą częścią mięsa tą samą czynność.

Mięso pokryj 1/3 marynaty.

Posmarowane mięso zwiń, ułóż na blasze i wyłóż pozostałą część marynaty na wierzchu.

Tak przygotowaną roladę wstaw do lodówki na 4 godziny. A Ty w tym czasie przygotuj farsz. Umyj pieczarki oraz cebulę i drobno je posiekaj.

Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej olej a czosnek posiekaj na drobne kawałki. Przysmaż czosnek, dodaj posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Posól według uznania. Następnie dodaj pieczarki.

Gdy warzywa będą podduszone dodaj do nich pokrojoną szynkę wędzoną i tak smaż razem kilka minut.

Po wyjęciu schabu z lodówki, rozłóż go, nałóż plastry boczku oraz farsz.

Następnie posyp rodzynkami i ponownie zawiń mięso.

Użyj sznurka, aby związać roladę i utrzymać jej kształt oraz zabezpieczyć nadzienie przed wyciekiem.

Obrać należy ziemniaki i cebulę, a następnie pokroić cebulę w paski. Ziemniaki pozostawić w całości lub pokroić na większe kawałki. Przyprawić solą i czarnym pieprzem. Umieścić roladę na środku tacki.

Ziemniaki skropić oliwą, a potem zalać winem i wodą. Na koniec posmarować roladę pozostałą marynatą. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w temperaturze 200°C.

Gdy rolada i ziemniaki będą gotowe, przełożyć je na talerz. Sok, który pozostał po pieczeniu, wymieszać z cebulą, a potem dodać uprzednio rozpuszczoną w szklance wody skrobię kukurydzianą. Mieszankę wlać do garnka i gotować sos, aż zgęstnieje.
