Rogaliki te są dosyć miękkie. Można je nadziać niemal wszystkim: owocami, dżemem, makiem, orzechami i inny bakaliami. Od odmierzania korzystaliśmy ze szklanki o pojemności 200 ml.
Dodatkowo: 2 żółta i 2 łyżki mleka do posmarowania
Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Pokrusz drożdże i odstaw na chwilę. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny i wymieszaj. Dodaj jajka, masło i śmietanę oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Może się lekko kleić.
Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zabieramy się za nadzienie. Jabłkowe – Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy cukier i cynamon. Orzechowe – Orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier.
Ciasto układamy na blacie i dzielimy na 8 kawałków. A każdy na kolejne 4. Każdy kawałek formujemy w bochenek, nacinamy od góry nożem w połowie. Kładziemy nadzienie. Z jabłek należy wcześniej odcisnąć nadmiar soku. Rogaliki kładziemy na blasze, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 st. C.
Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych, z przyjaciółmi lub podczas własnego popołudnia z książką lub dobrym filmem. Nadaje się zarówno do spożywania w domu, jak i w pracy czy w szkole. Możecie wymyślić także własne nadzienie, za jakim przepadacie.