Przepis na wyjątkowe chrupiące rogaliki z kwaśną śmietaną oraz nadzieniem jabłkowym – Przypadną do gustu każdemu.

Do przygotowanie domowych rogalików nie potrzeba wiele. Wystarczy chwila spędzona w kuchni, kilka składników, a otrzymamy wypieki, które zadowolą i dużych, i małych łasuchów, a więc do dzieła.

Rogaliki te są dosyć miękkie. Można je nadziać niemal wszystkim: owocami, dżemem, makiem, orzechami i inny bakaliami. Od odmierzania korzystaliśmy ze szklanki o pojemności 200 ml.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki (w tym można użyć 2 szklanek mąki półgrubej)
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 kostka świeżych drożdży (lub odpowiednia ilość suszonych)
  • 3 jajka
  • Skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Nadzienia (do wyboru):

  • Jabłkowe
    • 4-5 jabłek
    • Cukier
    • Cynamon
  • Orzechowe
    • Orzechy mielone
    • 1-2 łyżki mleka
    • Cukier
  • Inne: makowe, serowe, dżem

Dodatkowo: 2 żółta i 2 łyżki mleka do posmarowania

Wykonanie:

Do letniego mleka dodaj 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Pokrusz drożdże i odstaw na chwilę. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny i wymieszaj. Dodaj jajka, masło i śmietanę oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Może się lekko kleić.

Odstawiamy w ciepłe miejsce. Zabieramy się za nadzienie. Jabłkowe – Ścieramy jabłka na tarce. Dodajemy cukier i cynamon. Orzechowe – Orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier.

Ciasto układamy na blacie i dzielimy na 8 kawałków. A każdy na kolejne 4. Każdy kawałek formujemy w bochenek, nacinamy od góry nożem w połowie. Kładziemy nadzienie. Z jabłek należy wcześniej odcisnąć nadmiar soku. Rogaliki kładziemy na blasze, smarujemy żółtkiem. Pieczemy 20-25 min w 190 st. C.

Taka słodka przekąska sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych, z przyjaciółmi lub podczas własnego popołudnia z książką lub dobrym filmem. Nadaje się zarówno do spożywania w domu, jak i w pracy czy w szkole. Możecie wymyślić także własne nadzienie, za jakim przepadacie.

Zatem powodzenia w przygotowaniu pysznych rogalików!

error: Content is protected !!