Rewelacyjne placki ziemniaczane: Upiekłam z kilograma mąki i nadal było ich za mało, najlepszy przepis.

Przepyszne placki ziemniaczane – są wyśmienite, puszyste, mięciutkie i bardzo smaczne. Myślałam, że to za dużo, żeby zrobić je z kilograma mąki, ale zjedliśmy wszystkie do wieczora.

Składniki:

  • 1 kg mąki zwykłej
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju

  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 5 dużych ziemniaków ugotowanych w skórkach

Przygotowanie:

Wyrabiamy gładkie ciasto, które przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i zetrzyj na nim ziemniaki z masłem. Złóż ciasto od boków do środka i odstaw na około 15-20 minut.

Wyrabiamy gładkie ciasto, które przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i zetrzyj na nim ziemniaki z masłem. Złóż ciasto od boków do środka i odstaw na około 15-20 minut.

Czynność tę powtarzamy 3 razy, następnie rozwałkowujemy i wycinamy bułeczki. Ciasto francuskie posmaruj jajkiem i odstaw na chwilę na blachę do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 25 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Content is protected !!