Racuchy z kapustą – Puszyste, delikatne placuszki z oryginalnym wnętrzem

Bardzo oryginalne połączenie racuchów i kapusty, które razem smakują na prawdę wyjątkowo. Tylko 15 minut i cała rodzina cieszy się pysznym smakiem puszystych placuszków z kapuścianą niespodzianką w środku.

Racuchy z kapustą są daniem niskokalorycznym, zatem polecam wszystkim dbającym o zdrowe odżywianie, ceniącym swój czas spędzony w kuchni oraz miłośnikom prostych, szybkich i sycących dań. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
  • 400 g kapusty
  • 200 ml kefiru
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Poszatkuj drobno 400 g kapusty (ok. pół główki). Przełóż do wysokiej miski i dodaj pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę cebulę.

Wymieszaj składniki i dodaj kolejno kefir, jajko, oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Dopraw solą, pieprzem i ponownie wszystko wymieszaj – ciasto na nasze racuchy musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstaw przygotowane ciasto na ok 10 minut.

Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż racuchy z każdej strony na złoty kolor.

Nadmiar tłuszczu, odsącz ręcznikiem papierowym.

Racuchy z kapustą, najbardziej smakują podane z kwaśną śmietaną lub dowolnymi, ulubionymi sosami. Jeśli jakimś cudem, racuchy zdążą wystygnąć, nie martw się. Na zimno też są pyszne, a gwarantuję że nie dadzą o sobie zbyt szybko zapomnieć. Smacznego!

Podziel się tym przepisem z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!
[fb_button]

error: Content is protected !!