Ułóż na blasze do pieczenia, a przez cały tydzień ciesz się tym banalnie prostym daniem.

Oto unikalna wersja dania, które oczaruje każdego gościa podczas większego spotkania. Przepyszne, sycące i apetyczne pieczone mięso z ziemniakami, podane z wyśmienitym sosem.

Składniki niezbędne:

  • 2 kg schabu
  • 800 g – 1 kg ziemniaków
  • 250 g sera
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki soli (lub do smaku)
  • pieprz

Sos:

  • 3-4 łyżki majonezu
  • 250 g jogurtu
  • 3-4 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej

Sałatka:

  • awokado
  • szpinak lub mix sałat
  • 3 ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • mielony czarny pieprz

Sposób przyrządzenia:

Osusz schab papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój mięso na kawałki.

Rozłóż plastry mięsa na blasze do pieczenia, dodaj posiekaną cebulę, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj rękoma.

Skrop mięso oliwą z oliwek, wymieszaj i równomiernie rozłóż na blasze. Obierz, opłucz ziemniaki i pokrój je w cienkie talarki, a następnie przełóż do miski.

Dodaj do ziemniaków sól i pieprz, a potem wymieszaj. Mięso ułóż na ziemniakach.

Ser zetrzyj na grubych oczkach tarki i posyp nim ziemniaki. W miseczce wymieszaj musztardę, jogurt i majonez.

Sosem polej ziemniaki. Blachę przykryj mokrym papierem do pieczenia i folią aluminiową.

Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 210-220°C przez 60-70 minut. Do miski przełóż obrane i pokrojone ogórki w drobną kostkę.

Dodaj posiekany szpinak, pokrojone pomidory, awokado i cebulę.

W osobnej miseczce połącz składniki na sos olej, a następnie całość wlej do miski z sałatką i wymieszaj.

Wyjmij mięso z piekarnika, zdejmij papier i folię, a następnie piecz jeszcze przez 20-30 minut w temperaturze 210 stopni.

Podawaj upieczone mięso z ziemniakami i sałatką. Smacznego!

error: Content is protected !!