Każdy poprosi o dokładkę: Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście.

Kurczak z kapustą to popularne danie, które jest na tyle proste w wykonaniu, że praktycznie samo się przygotowuje bez konieczności mieszania go w garnku.

Wystarczy przygotować i wstawić do piekarnika. Danie jest idealne nie tylko na obiad, ale również na sycącą kolację.

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty,
  • 4 udka z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 1 – 2 cebule,
  • 1 – 2 ząbki czosnku.
  • 1 łyżeczka sosu adżika lub pasty paprykowej albo pomidorowej,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 30 g masła,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Sos lub pastę w zależności od wyboru wymieszać z jedną łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Udka dokładnie umyć i usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie podzielić je na dwie części.

Mięso natrzeć przygotowanym wcześniej sosem i włożyć do lodówki na niecałą godzinę, aby mięso „przeszło” marynatą. W tym czasie cebulę pokroić na półpierścienie, kapustę posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa posolić i wymieszać rękami. Wierz polać olejem słonecznikowym, aby składniki połączyły się.

Warzywa przełożyć do rękawa do pieczenia, a na nie wstawić kurczaka, na którego wierzch położyć masło. Pod wpływem temperatury roztopi się.

Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 200 stopniach.

Po upływie tego czasu przeciąż rękaw i dopiec jeszcze do momentu powstania złotej skórki na kurczaku. Smacznego!

error: Content is protected !!