Pyszne śniadanie, które pomogło mi zrzucić kilka kg z bioder – oczyściło moje ciało z toksyn
Prawdą jest, że każdy z nas pragnie cieszyć się długim życiem. By to osiągnąć, należy dbać o zdrowie.
Dobra kondycja to również dobra forma – zatem warto utrzymać w optymalną wagę lub obniżyć ją w celu uniknięcia chorób związanych z otyłością.
Najważniejszym aspektem wspomagającym dążenie do uzyskania wyżej wymienionych wartości jest odpowiednia dieta. Najważniejszy posiłek dnia to śniadanie, zatem zmiany nawyków żywieniowych należy właśnie od niego rozpocząć.
Wartościowe śniadanie charakteryzuje się:
- pozytywnym oddziaływaniem na metabolizm
- zawartością witamin, minerałów i składników odżywczych
- oddziaływaniem na polepszenie stanu skóry, włosów i paznokci
- usprawnieniem pracy układu trawiennego
- walką z zaparciami
- detoksykacją organizmu
- pomocą w utrzymaniu dotyczasowej zgrabnej sylwetki
- redukcją nadmiaru tkanki tłuszczowej
- likwiduje problemy związane z leniwymi jelitami
- niską kalorycznością przy zapewnieniu uczucia sytości na długi czas
Wartościowe śniadanie – jaką ma formę i jakie efekty przynosi?
Forma opisanego wyżej śniadania ma postać koktajlu. Spożywa się go codziennie rano zamiast tradycyjnego śniadania. Efekty zastosowania tego wariantu śniadaniowego to:
- redukcja masy ciała nawet do 6 kg po miesiącu stosowania
- poprawa jakości skóry (koloryt, rozświetlenie), paznokci (twardość) i włosów (nawilżenie, grubość)
- zmniejszenie obwodu brzucha
- zauważalne zmiany widać już po tygodniu
Koktajl śniadaniowy – składniki
Aby przygotować nasz koktajl śniadaniowy potrzebujemy:
- kefir organiczny lub jogurt niskotłuszczowy – 250 ml
- płatków owsianych – 2 łyżki
- śliwek mięsistej odmiany – 5 – 7 sztuk
- sproszkowanego kakao – 1 łyżeczka
- zmielonego siemienia lnianego – 1 łyżeczka
Koktajl śniadaniowy – przygotowanie
W wysokim naczyniu umieszczamy śliwki i zalewamy je wrzącą wodą (ok. 100 ml). Przykrywamy i odkładamy na około 10 minut.
Do osobnego naczynia wsypujemy siemię lniane, płatki owsiane, kakao oraz kefir/jogurt, a następnie mieszamy. Śliwki kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy w misce i całość mieszamy.
Jeżeli preferujemy gładką konsystencję, możemy posłużyć się blenderem. Tak przygotowany koktajl śniadaniowy trzymamy w lodówce.