W Niemczech, kiedy rozpoczyna się sezon na śliwki, w wielu domach przygotowuje się ciasto ze śliwkami. W zależności od regionu i tradycji danego gospodarstwa, poszczególne wypieki różnią się od siebie. W niemieckich domach spotkamy więc kruche ciasto ze śliwkami, ciasto drożdżowe, z dodatkiem orzechów lub bez bakalii.
Szczególnie godny polecenia jest placek przygotowywany w południowo-zachodnich Niemczech. Jest to tradycyjne drożdżowe ciasto, z dodatkiem śliwek i posypane kruszonką.
Gotowe ciasto smakuje jak tradycyjne, kruche wypieki. Umieszczone w środku śliwki, pod wpływem temperatury zamieniają się w dżem, o słodko-kwaśnym smaku. Ciasto jest przepyszne, a dodatkowo pięknie pachnie. Z pewnością będzie smakować każdemu!
Składniki
- 400 g pszennej mąki
- łyżeczka suchych drożdży
- kilogram śliwek
- 100 g białego lub trzcinowego cukru
- 140 g mleka
- 120 g masła
- szczypta soli
Podgrzewamy mleko w kubku lub miseczce, dodajemy do niego dwie łyżki cukru i drożdże, mieszamy. 300 gram mąki przesiewamy do głębokiego naczynia, dodajemy sól i 50 gram roztopionego, ostudzonego masła.
Następnie dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy całość do momentu, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Odstawiamy na godzinę, stawiając ciasto w ciepłym miejscu. Naczynie z ciastem najlepiej przykryć ściereczką.
Natłuszczany formę do pieczenia. Cienką warstwą rozkładamy na niej ciasto, na koniec formując niewielki rant na każdym boku.
Drylujemy śliwki, poprzez przekrojenie ich na pół i wyjęcie pestki. Pokrojone owoce układamy na cieście, które po nałożeniu śliwek, ponownie stawiamy w ciepłym miejscu, na kolejne 15-20 minut.
Resztę masła, mąki i cukru ucieramy tak, żeby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki, a następnie całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-35 minut.