Pyszne i tanie ciasto. Śliwkowe, z kruszonką, idealne na chłodniejsze dni

W Niemczech, kiedy rozpoczyna się sezon na śliwki, w wielu domach przygotowuje się ciasto ze śliwkami. W zależności od regionu i tradycji danego gospodarstwa, poszczególne wypieki różnią się od siebie. W niemieckich domach spotkamy więc kruche ciasto ze śliwkami, ciasto drożdżowe, z dodatkiem orzechów lub bez bakalii.

Szczególnie godny polecenia jest placek przygotowywany w południowo-zachodnich Niemczech. Jest to tradycyjne drożdżowe ciasto, z dodatkiem śliwek i posypane kruszonką.

Gotowe ciasto smakuje jak tradycyjne, kruche wypieki. Umieszczone w środku śliwki, pod wpływem temperatury zamieniają się w dżem, o słodko-kwaśnym smaku. Ciasto jest przepyszne, a dodatkowo pięknie pachnie. Z pewnością będzie smakować każdemu!

Składniki

  • 400 g pszennej mąki
  • łyżeczka suchych drożdży
  • kilogram śliwek
  • 100 g białego lub trzcinowego cukru
  • 140 g mleka
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Podgrzewamy mleko w kubku lub miseczce, dodajemy do niego dwie łyżki cukru i drożdże, mieszamy. 300 gram mąki przesiewamy do głębokiego naczynia, dodajemy sól i 50 gram roztopionego, ostudzonego masła.

Następnie dolewamy mleko z drożdżami i zagniatamy całość do momentu, aż powstanie gładkie, miękkie ciasto. Odstawiamy na godzinę, stawiając ciasto w ciepłym miejscu. Naczynie z ciastem najlepiej przykryć ściereczką.

Natłuszczany formę do pieczenia. Cienką warstwą rozkładamy na niej ciasto, na koniec formując niewielki rant na każdym boku.

Drylujemy śliwki, poprzez przekrojenie ich na pół i wyjęcie pestki. Pokrojone owoce układamy na cieście, które po nałożeniu śliwek, ponownie stawiamy w ciepłym miejscu, na kolejne 15-20 minut.

Resztę masła, mąki i cukru ucieramy tak, żeby powstała kruszonka. Posypujemy nią śliwki, a następnie całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-35 minut.

I już, gotowe! Takie ciasto można przygotować też z innymi owocami, mającymi dużą pestkę, np. z morelami, brzoskwiniami lub nektarynkami. Smacznego!

error: Content is protected !!