Pyszne, mięciutkie bułeczki po turecku – robię co drugi dzień bo są pyszne – przepis wart zapisania.

Zrobienie pysznych bułeczek po turecku to nic trudnego. Sprawdź ten przepis jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych! 

Tureckie bułeczki nie wymagają posiadania wielkich zdolności kulinarnych, można je zrobić na kilka sposobów np. z nadzieniem twarogowym.

Charakteryzują się znakomitym smakiem, a ich przygotowanie jest niezwykle proste, do wyrobienia ciasta nie są potrzebne drożdże.

Potrzebne składniki:

  • olej słonecznikowy 60 g,
  • proszek do pieczenia 12 g,
  • mąka pszenna 430 g,
  • 3 jajka,
  • masło 100 g,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kefir 100 ml,
  • ocet 15 ml,
  • bryndza 250 g.

W pierwszej kolejności należy wymieszać ze sobą cukier, sól, kefir i ocet z wykorzystaniem trzepaczki. Następnie trzeba dodać proszek do pieczenia, 1 żółtko oraz 2 białka. Ugniatając ciasto do miski należy przesiać mąkę.

Jeśli ciasto będzie miało już odpowiednią konsystencję należy je rozwałkować i dodać nadzienie, które składa się z wymieszanego sera z jajkiem.

W tym celu należy oddzielić jeden kawałek ciasta, posypać mąką i rozgnieść za pomocą wałka. Na sam środek trzeba dodać nadzienie i złączyć wszystkie rogi ciasta.

Blachę trzeba wyłożyć pergaminem i ułożyć na niej wszystkie bułeczki. Każdą z nich należy posmarować białkiem oraz zrobić małe nacięcie. Następnie włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Puszyste i miękkie bułeczki nadają się już do jedzenia! Smacznego! 

error: Content is protected !!