Pracownica pobliskiej restauracji zdradziła przepis na pyszną surówkę którą kochają wszyscy klienci.

Tej pysznej sałatki nauczyłam się gotować od mojej przyjaciółki, ona przygotowuje ją codziennie w pobliskiej restauracji. Każdy zachwala tą surówkę.

Świetnie komponuje się z różnymi przekąskami, idealnie również nada się na wszystkie uroczystości domowe i nie tylko!

Składniki

  • 1 kg kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu
  • czosnek opcjonalnie

Jak zrobić sałatkę:

Pokrój wszystko w paski, wlej olej, ocet, posyp cukrem i solą, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę. Włóż sałatkę w garnku na ogień. Po zagotowaniu gotuj nie więcej niż 10 minut.

Sałatka pozostanie chrupiąca i soczysta. Rozłóż w sterylnych słoikach równomiernie z marynatą. Zakręć pokrywkami. Smacznego!

error: Content is protected !!