Znakomity przepis na biszkopt kremowy. Wprost rozpływa się w ustach, a smakuje jak lody.

Kremowy i puszysty biszkopt z serkiem Mascarpone

Jest to świetny przepis na kremowy biszkopt, który smakuje niczym lody. Wyjątkowe ciasto, które jest delikatnie, a dzieci wprost za nim szaleją. Takie ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i jest wyjątkowe pod wieloma względami. Co więcej przepis ten jest doskonałą odskocznią od innych tradycyjnych i często powielanych ciast.

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 6 jajek,
  • 140 g cukru,
  • jedna mniejszej wielkości cytryna,
  • 100 ml mleka płynnego,
  • 60 g masła,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 20 g skrobi kukurydzianej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności myjemy cytrynę i ścieramy z niej całą skórkę za pomocą drobnej tarki, a następnie z cytryny odciskamy cały sok. W osobnej misce ubijamy jajka po wcześniejszym oddzieleniu żółtek od białek.

Wówczas białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie należy rozpuścić masło w ciepłym mleku i ostudzić. Następnie ubijamy serek mascarpone z żółtkami w osobnej misce, pojedynczo dodając żółtka.

Następnie należy ubić połowę cukru z roztopionym masłem w mleku, solą, z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Na koniec przesiewamy mąkę oraz skrobię i dodajemy do mieszanki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do mieszanki dodajemy stopniowo na przykład w trzech częściach ubite białka i delikatnie mieszamy. Następnie staramy się aby masa przypominała puszysty śnieg. Na koniec wlewamy mieszankę do okrągłej formy przykładowo do tortownicy o średnicy 20 cm.

Forma wcześniej powinna być owinięta folią spożywczą z zewnątrz, po bokach, jak i od dołu. Następnie do głębokiego talerza wlewamy wrzątek i wkładamy do piekarnika, tortownicę z ciastem również wkładamy do piekarnika.

Całość pieczemy w piekarniku przez około 20 minut ustawionego na temperaturę około 200 stopni Celsjusza. Po 20 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec całość przez kolejne 30 minut. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik.

Jednakże ciasto powinno pozostać w nim przez kolejne 30 minut, w tym czasie nie należy otwierać piekarnika. Następnie wyciągamy talerz z wodą z piekarnika i pozostawiamy samo ciasto w piekarniku przez kolejne 30 minut, tym razem drzwiczki piekarnika powinny zostać uchylone.

Ciasto powinno całkowicie ostygnąć w temperaturze pokojowej, a następnie wyjmujemy je z formy. Całość dodatkowo można udekorować na przykład za pomocą cukru pudru. Słodki przysmak jest gotowy do jedzenia.

error: Content is protected !!