Niebiańsko puszysty piernik – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Piernik to bardzo prosty i szybki deser, który najczęściej przygotowują mamy na niedzielny deser.

Ten przepis zawiera dżem i orzechy włoskie, dzięki czemu powstały przysmak jest doskonale pachnący i miękki. Na koniec wystarczy posypać pierniki cukrem pudrem i przystąpić do serwowania.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki zwykłej mąki
  • 1 szklanka mąki półgrubej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 jajka
  • 1 proszek piernikowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki dobrej jakości kakao
  • 3 łyżki dżemu lub marmolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść posiekanych orzechów włoskich

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa

Proces przygotowania

Wszystkie składniki sypkie mieszamy w jednej misce, a do drugiej wsypujemy składniki płynne, które ubijamy, a następnie mieszamy ze składnikami sypkimi. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, wylewamy na niego ciasto i pieczemy 30-40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu posmaruj piernik polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi lub mielonymi orzechami. Piernik możemy również pokroić i posmarować marmoladą, konfiturą lub śmietaną.

error: Content is protected !!