To najszybszy i najsmaczniejszy deser, jaki możesz wyczarować – Puszyste i delikatne ciasto cytrynowe.

To najłatwiejsze i najsmaczniejsze ciasto, które może przygotować każdy i bez najmniejszego problemu. Ciasto cytrynowe, według tego przepisu jest idealne każdą okazję, a lekko kwaskowy smak w połączeniu ze słodkim lukrem i wyjątkowo wilgotna konsystencja sprawia, że ciasto wprost rozpływa się w ustach. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
  • 280 g mąki pszennej,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 g cukru waniliowego,
  • cytryna
  • opcjonalnie kandyzowane owoce.
Składniki na lukier:
  • łyżka soku z cytryny,
  • 120 g cukru pudru,
  • opcjonalnie woda.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokiej misce, ubij jajka z cukrem przy pomocy miksera. Potem dodaj masło, sok z połowy cytryny oraz startą na tarce o drobnych oczkach skórkę cytryny. Wymieszaj składniki.

2. Następnie, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i z cukrem waniliowym. Opcjonalnie, możesz dodać również kandyzowane owoce, które nieco osłodzą ciasto. Wymieszaj wszystko mikserem na jednolitą, gładką masę.

3. Okrągłą formę o średnicy 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią ciasto. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut.

4. W tym czasie, przygotuj lukier: Do soku z cytryny, dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dodaj wodę. Tak przygotowanym lukrem, polej całkowicie wystudzone ciasto.

5. Gdy lukier zastygnie, pyszne, delikatne i puszyste ciasto cytrynowe jest gotowe.

Wilgotne w środku ciasto, zachowuje świeżość nawet po 3 dniach. Smacznego!

error: Content is protected !!