Pulpety mięsne na grzybach – Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis.

Wspaniały sposób na podniesienie poziomu zwykłej mieszanki klopsików do pysznego smaku.

Odpowiednio dobrane składniki oraz kolorystyka składników na talerzu cieszą nasze oczy i wzmagają apetyt na zabranie się za jedzenie.

Składniki:

Klopsy:

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 50 ml zimnego mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej (do smażenia kulek)

Dodatkowo:

  • 250 g grzybów
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 300 ml mocnego bulionu (w miarę potrzeby)
  • 1 płaska łyżka mąki zwykłej
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • kawałek masła

Proces przygotowania

Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przetartym czosnkiem i resztą składników. Formuj kulki mokrymi rękami. Rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kulki ze wszystkich stron. Wystarczy krótka chwila, aby się skurczyły i pozostały soczyste. Wyjmujemy kulki i do ciasta dodajemy kawałek masła.

Podsmaż posiekaną cebulę, dodaj zmielony pieprz, posiekaną paprykę i grzyby. Smażymy kilka minut, posypujemy mąką i po krótkim smażeniu zalewamy bulionem. Gdy mieszanina zacznie wrzeć, włóż kulki z powrotem i gotuj razem przez 15-20 minut. Doprawiamy i dodajemy posiekaną zieloną część cebuli. Podawane z makaronem, ryżem lub gotowanymi ziemniakami.

error: Content is protected !!