Bardzo ciekawy przepis na pyszny deser inspirowany klasycznym ptasie mleczkiem. Ta wersja jest za to bardziej zdrowa, nie posiada cukru i będzie idealna nawet dla najmłodszych dzieci. Dodatkowym jego plusem jest to, że do jego przygotowania potrzebujesz tylko 2 składników, które być może masz już w swojej kuchni – a więc do dzieła!
Przełóż mus jabłkowy do naczynia żaroodpornego i dodaj do niego żelatynę. Pozostaw na 4 minuty, aby napęczniał.
Postaw garnek z wodą na ogniu i podgrzej składniki w kąpieli wodnej, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Ostudź przez 15 minut. Następnie ubijaj mikserem przez około 10 minut.
Teraz rozłóż mieszaninę np. w naczyniu do pieczenia i wstaw do lodówki na godzinę. Potem pozostaje już tylko pokroić deser!
Do bazy możesz dodać również pieczone jabłka. Jedynym cukrem, który znajdzie się w deserze jest naturalny, który występuje w niewielkich ilościach w owocach. Żelatyna lub jeśli wolisz, agar-agar zapewnią stabilność deserowi. Smacznego!