Przepyszne udka z kurczaka – goście wyrywają sobie przepis z rąk. Smakują obłędnie dzięki tej marynacie

Udka z kurczaka to danie, które lubi chyba każdy. Poznaj przepis na nie, który zachwyci z pewnością każdego domownika oraz gości.

Składniki, których potrzebujesz:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • czosnek (można użyć świeżego lub suszonego)
  • przyprawy (mielony pieprz, słodka papryka, sól)

Przygotowanie:

Mięso należy umyć oraz osuszyć. Maślankę połączyć z czosnkiem oraz przyprawami. Udka obtoczyć w przygotowanej marynacie oraz zamknąć w szczelnym woreczku i pozostawić w lodówce na całą noc.

Powinna ona pokrywać dokładnie wszystkie kawałki mięsa. Następnego dnia trzeba wyjąć mięso z lodówki i pozostawić je w temperaturze pokojowej na minimum pół godziny. Należy dodać do niego olej.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec w nim mięso przez około 45-60 minut.

W czasie pieczenia regularnie podlewać udka powstałym sosem. Jeśli po ukończeniu pieczenia jest go za dużo warto odlać jego nadmiar.

error: Content is protected !!