Cukinia w chrupiącej skórce, którą każdy pokocha. Raz dwa i gotowe. Hit każdego przyjęcia.

Przemycanie warzyw w jakiejkolwiek postaci do swojej diety – to zawsze świetny pomysł.

Oto proste propozycje na przekąski z cukinii, która posmakują nawet tym, którym nie po drodze z warzywami. Co ważne – te pyszne kąski przygotujesz w piekarniku, będą zatem zdrowsze niż smażone na patelni w dużej ilości tłuszczu typowe panierowane dania.

Cukinia w chrupiącej skórce

3 młode cukinie kroimy na 5cm plasterki i starannie solimy. Po 15 minutach warzywo puści sok, który należy odcedzić.

W tym czasie na głęboki talerz trzemy na tarce o drobnych oczkach 50 g sera, po czym dodajemy 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, papryki słodkiej oraz soli, a także wciskamy 3 ząbki czosnku.

W tak przygotowanej panierce obtaczamy plasterki cukinii i układamy na blasze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 min.

Cukinia w bułce tartej

W tej wersji 3 młode cukinie również kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy, aż puszczą sok.

Następnie przygotowujemy panierkę. Mieszamy 1 łyżkę bułki tartej (opcjonalnie można także użyć sezamu) z 1/2 łyżeczki chmielu suneli, kurkumy oraz czosnku granulowanego. W osobnym naczyniu ubijamy dwa jajka z łyżką śmietany.

Teraz obtaczamy cukinię kolejno: w mące pszennej, w jajkach i na końcu w panierce z bułki. Tak przygotowane kąski układamy na blasze i pieczemy w 200-220 stopniach przez 15 minut.

I to wszystko! Chrupiące kąski cukinii gotowe.

Taka przystawka świetnie sprawdzi się na domowym przyjęciu urodzinowym. Podawana z sosem czosnkowym lub jogurtowym podbije brzuchy twoich gości.

error: Content is protected !!