Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić niezwykłe ciasto z plackami tortilli i kapustą. Nawet Ci, którzy nie przepadają za tym warzywem, zjedzą je z apetytem! Możesz eksperymentować z nadzieniem, np. wykorzystać mięso, owoce i ser oraz słodki lub słony twaróg.
Obierz warzywa i umyj. Cebulę, paprykę pokrój na pół-pierścienie, pomidory na plasterki. Marchewkę zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj kapustę.
Rozgrzej patelnię. Na oleju roślinnym usmaż cebulę, paprykę i marchewkę. Dodaj pomidory i duś pod pokrywką przez kilka minut. Dodaj kapustę, wymieszaj i posól. Na 5 minut przed końcem smażenia dodaj 2 jajka, przyprawy, zioła. Rozłóż schłodzone nadzienie z kapusty równomiernie na placku tortilli i zwiń w rulon.
Pokrój ją na małe kawałki. Ich szerokość nie powinna przekraczać wysokości ściany wybranego naczynia do pieczenia. Naczynie do pieczenia pokryj pergaminem i ułóż w niej ciasno kawałki tortilli. Zalej ciasto mieszanką wykonaną z mleka, śmietany i 2 jajek. Nie zapomnij posolić i pieprzyć do smaku.