Przede wszystkim konieczne jest zebraniem dojrzałych oraz słodkich owoców, które nie posiadają widocznych uszkodzeń, takich jak: zgnilizna, ani także pleśni. Oczywiście rodzaj rośliny jest to całkowicie dowolny i mogą być to truskawki, morele, czy też brzoskwinie. Następnie należy wysterylizować słoiki.
W tym można na przykład je wyparzyć we wrzątku bądź zagotować w mikrofalówce. To samo należy wykonać z zakrętkami. W następnym kroku należy owoce włożyć do miseczki. W przypadku małych owoców nie musimy jej skroić, natomiast jabłka, czy gruszki i inne większe owoce należy nieco pokroić.
Następnie pokrojone owoce należy wsadzić do słoika i od samej góry posypać warstwą w niewielkiej ilości soli. Następnie owoce dociskamy lekko pokrywką i szczelnie ją zakręcamy. Po procesie sterylizacji owoc uwalnia sok i oddaję słodycz bez żadnych dodatkowych składników.
Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę na dosłodzenie nieco przygotowywanych owoców można, w tym celu użyć miodu, który należy dodać do owoców przed samą sterylizacją. Sama sterylizacja powinna odbywać się w garnku przez 10 minut w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza.
W słoikach dokładnie będzie widać, że owoce puściły sok, który będzie ich głównym konserwantem. W takich okolicznościach warto przed wyjęciem sprawdzić czy każdy nasz słoik jest dokładnie wypełniony sokiem. Po sterylizacji każdy słoik wyjmujemy i odkładamy do góry nogami.