Doskonała metoda przechowywania owoców, pozostają świeże do 12 miesięcy.

Jak to zrobić?

Przede wszystkim konieczne jest zebraniem dojrzałych oraz słodkich owoców, które nie posiadają widocznych uszkodzeń, takich jak: zgnilizna, ani także pleśni. Oczywiście rodzaj rośliny jest to całkowicie dowolny i mogą być to truskawki, morele, czy też brzoskwinie. Następnie należy wysterylizować słoiki.

W tym można na przykład je wyparzyć we wrzątku bądź zagotować w mikrofalówce. To samo należy wykonać z zakrętkami. W następnym kroku należy owoce włożyć do miseczki. W przypadku małych owoców nie musimy jej skroić, natomiast jabłka, czy gruszki i inne większe owoce należy nieco pokroić.

Następnie pokrojone owoce należy wsadzić do słoika i od samej góry posypać warstwą w niewielkiej ilości soli. Następnie owoce dociskamy lekko pokrywką i szczelnie ją zakręcamy. Po procesie sterylizacji owoc uwalnia sok i oddaję słodycz bez żadnych dodatkowych składników.

Oczywiście jeżeli ktoś ma ochotę na dosłodzenie nieco przygotowywanych owoców można, w tym celu użyć miodu, który należy dodać do owoców przed samą sterylizacją. Sama sterylizacja powinna odbywać się w garnku przez 10 minut w temperaturze od 80 do 90 stopni Celsjusza.

W słoikach dokładnie będzie widać, że owoce puściły sok, który będzie ich głównym konserwantem. W takich okolicznościach warto przed wyjęciem sprawdzić czy każdy nasz słoik jest dokładnie wypełniony sokiem. Po sterylizacji każdy słoik wyjmujemy i odkładamy do góry nogami.

W tym czasie słoiki powinny być dodatkowo przykryte np. kocem aż do wystygnięcia. Tego typu słoik można przekonywać tak, jak zwykłe przechowujemy dżemy. Jednakże warto pamiętać, że wieczko nie może być poluzowane.

Czytaj dalej

error: Content is protected !!