Przede wszystkim należy zebrać owoce świeże, które są w stanie nienaruszonym. Nie mogą być one zgniłe abyśmy mogli je odpowiednio przechować. Następnie należy przełożyć owoce do durszlaka bądź sitka i przepłukać kilkukrotnie zimną wodą.
Gdy to zrobimy należy przygotować wysterylizowany słoik o pojemności około 1500 ml. Następnie należy włożyć owoce do suchego słoika aż ten zostanie nimi wypełniony. Gdy nasze owoce znajdą się w słoikach należy zalać je wrzątkiem. W tym celu wlej wodę do garnka i pozostaw do wrzenia.
W czasie kiedy woda będziemy się grzała do każdego ze słoików dodaj po dwie łyżki cukru pudru. Następnie należy wlać przygotowaną wodę do każdego słoika i dokładnie zamknąć pokrywkę. Słoiki zawijamy w koc bądź ścierkę aż do momentu całkowitego ostygnięcia. Gotowe słoiki z owocami należy przechowywać w temperaturze do 18 stopni Celsjusza, aby w owoce nich zamknięte pozostały świeże nawet przez rok czasu.