Nie potrzeba do tego wiele. Zaledwie cztery proste składniki, a wyczarujemy we własnej kuchni cukierki Rafaello.

Słodkie pralinki Rafaello z migdałem w środku to znana i lubiana marka, dla których we własnej kuchni można przygotować prostą alternatywę. Wystarczy, że ma się cztery składniki, a pyszne kulki będą gotowe, ich smak za to może przebić ten kupnych!

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie wafli
  • migdały
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 100 g białej czekolady

Przygotowanie

Migdały należy umieścić w misce i zalać wrzątkiem, po czym pozostawić na pięć minut. Dzięki temu zabiegowi łatwo uda się pozbyć skórki. Wafle zmielić, używając do tego na przykład wałka do ciasta.

Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub używając mikrofalówki. Trzy jej łyżki odłożyć na później, pozostałą część wymieszać ze zmielonymi waflami.

Z powstałej masy uformować okrągłe pralinki. W środku każdej z nich powinien znaleźć się jeden migdał obrany ze skórki. Kulki włożyć do lodówki na około dwadzieścia minut.

Po tym czasie kulki wyciągnąć z lodówki, zatopić każdą z nich w roztopionej czekoladzie, a następnie w wiórkach kokosowych.

Domowe Rafaello gotowe!

error: Content is protected !!