Naturalny środek na obniżenie poziomu glukozy

Cukrzyca typu 2 to choroba, która obejmuje znaczny odsetek osób w średnim i starszym wieku.

Przyczyniają się do niej – nieprawidłowa dieta, nadwaga lub otyłość i oczywiście brak ruchu. Do tego kropką nad i jest zaburzony metabolizm tłuszczowy i rozchwiana gospodarka węglowodanowa.

Aby poradzić sobie z problemem, należy prócz regularnej kontroli cukru we krwi i przyjmowaniu leków zaleconych przez lekarza, zająć się dietą i ruchem.

Koniec z jedzeniem wysoko przetworzonych produktów spożywczych i fast foodów. Zapomnij o pikantnych przekąskach, chipsach czy ciastkach. Odłóżmy na bok alkohol, białe pieczywo, torty i ciasta. Lepiej wybrać też gatunkowe szynki czy plastrowane wędliny, zamiast kiełbas, pasztetowych czy wątrobianek. Niestety, żadne leki, nie zastąpią prawidłowego odżywiania się.

Do tego dołóżmy codzienny ruch w postaci spacerów, jazdy na rowerze, czy pływania. Oczywiście nie zwiększamy go nagle, bo może to być za duże obciążenie dla ciała. Róbmy to z rozwagą, stopniowo i po konsultacji z lekarzem. Ruch zwiększy wykorzystanie glukozy dostępnej z pożywienia, przyspieszy zużycie stanów glikogenu magazynowych w wątrobie i tłuszczu w tkance tłuszczowej. Obniży się także poziom insuliny we krwi przez zwiększenie jej dostępności dla komórek ciała. Niestety, ale wraz z cukrzycą typu 2 najczęściej mamy do czynienia z opornością komórek na insulinę.

Oprócz rzeczy oczywistych o których była mowa wcześniej, warto zajrzeć do metod naturalnych. Medycyna ludowa proponuje wspomóc organizm w leczeniu wysokich poziomów glukozy w surowicy krwi, naturalnymi składnikami, które znajdziemy w każdym spożywczaku. Wystarczy się zaopatrzyć w seler korzeniowy i cytryny.

Składniki:

  • 450 g korzenia selera
  • 9 sztuk cytryn, najlepiej ekologicznych, nie pryskanych chemikaliami

Przygotujmy dwa garnki, tak, by jeden swobodnie wchodził w drugi. Do większego wlewamy wodę. Na dno kładziemy szmatkę bawełnianą i wstawiamy mniejszy garnek, w którym będziemy gotować składniki. Pamiętajmy, aby poziom wody, nawet wrząc, nie dostawał się do mniejszego garnka.

Cytryny i seler porządnie myjemy w ciepłej wodzie. Następnie z cytryn wyciskamy sok i wlewamy do mniejszego garnka. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach i starty wkładamy do soku. Oba składniki mieszamy. Garnki przykrywamy pokrywką. Wstawiamy oba garnki na kuchenkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Gdyby woda się wygotowała, można ją w trakcie uzupełniać.

Najlepiej wrzątkiem. Po 2 godzinach wyłączamy kuchenkę i miksturę pozostawiamy do ostygnięcia. Przelewamy do zakręcanego naczynia i trzymamy w lodówce. Spożywamy płyn codziennie, 1 łyżkę stołową, rano, na czczo, około 30 minut przed posiłkiem.

Seler wraz z sokiem z cytryny, mają za zadanie wspomóc organizm w uporaniu się ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi, znormalizować gospodarkę tłuszczową i przez to wspomóc nas w walce z chorobami układy krwionośnego. Seler zawiera potas, witaminy C, A i K oraz kwas foliowy.

Cytryny, to źródło witaminy C. Podane na czczo zwiększają kwaśność żołądka i umożliwiają łatwiejsze przyswajanie się składników odżywczych w przyswajanych pokarmach.

error: Content is protected !!