Powidła śliwkowe bez robota, szybkie w przygotowaniu. Koniec z wielogodzinnym gotowaniem, te są gotowe w godzinę

Wcześniej gotowałam w garnku powidła śliwkowe godzinami, teraz mam je gotowe w godzinę i to zupełnie bez wysiłku! Gorąco polecam Ci wypróbować ten znakomity przepis na przepyszne i szybkie w przygotowaniu powidła!

Potrzebujesz:

  • 2 kg śliwek
  • 500 g cukru (podzielonego na dwie porcje po 250 g)
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków
  • 4 łyżki rumu

Przygotowanie:

Śliwki umyj i przekrój na pół – usuń pestki.

Następnie ułóż śliwki w głębszym naczyniu do pieczenia (tak, aby wszystkie się zmieściły) i skrop octem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do  250 stopni i piecz 20-25 minut  – nie mieszaj podczas pieczenia. Następnie wyjmij je z piekarnika i zasyp pierwszą porcją cukru.

Następnie włóż z powrotem do piekarnika na 15 minut.  Wyjmij i posyp pozostałym cukrem. Ponownie wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika, skrop rumem i posyp przyprawami.

Wymieszaj blenderem zanurzeniowym i po prostu wlej do czystych słoików (brzeg słoików musi pozostać czysty). Zamknij i odwróć do góry dnem. Zawiń je w koc, zostaw do całkowitego ostygnięcia i gotowe! Dżem jest fantastyczny jako dodatek do domowych bułek i ciast.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!