Schudłam już 3 kg od wakacji, jedząc tak dzień i noc, a nie jestem na żadnej diecie.

W domu przygotuj przepyszne, pieczone warzywa. Przepis prosty, smaczny i zdrowy, który od razu Cię zachwyci.

Przełam nudę w diecie, zastępując ryż i ziemniaki nową, fantastyczną przystawką, która nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pozwoli Ci szybko zrzucić zbędne kilogramy.

Lista produktów:

  • 1/2 białej kapusty
  • 2 cukinie
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 słodka papryka
  • 30-50 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 2 łyżeczki ulubionej przyprawy
  • 1 ząbek czosnku

Na sos: 

  • 4-5 łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • musztarda
  • 1 ogórek kiszony
  • koperek

Przygotowanie:

Do miski włożyć pokrojoną w cienkie plasterki kapustę. Obierz cukinię skrobakiem i odetnij końce.

Marchewkę należy dokładnie obrać i odciąć końcówki.

Ziemniaki, również należy obierać i pokroić na mniejsze kawałki, a cukinię posiekać w kostkę i przełożyć do miski.

Na osobnej miseczce należy przygotować pokrojoną w plastry paprykę, z której usunięte zostały nasiona i łodygi.

W małej miseczce należy wymieszać oliwę z oliwek, sól, pieprz i starty czosnek.

Stopniowo umieszczając warzywa w torbie do pieczenia, należy wlewać przygotowaną mieszankę olejów.

Torebkę dokładnie wymieszać, zamknąć i na jej powierzchni wykonać kilka małych otworów za pomocą szpikulca.

Umieścić torbę na blasze do pieczenia i piec przez godzinę w temperaturze 180°C.

W osobnej miseczce należy wymieszać śmietanę, musztardę, posiekany koperek i drobno pokrojony ogórek.

Podawać w towarzystwie łagodnego sosu z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

error: Content is protected !!