Bez piekarnika i suszarki: Przepis na pyszne ekspresowe suszone pomidory.

Fani kuchni włoskiej wiedzą, że suszone pomidory nadają potrawom niezapomniany smak.

Można je dodawać zarówno do sałatek, jak i do gotowanych potrawach, dzięki czemu będą one jeszcze smaczniejsze. Nawet zwykła kanapka z pysznym serem i suszonymi pomidorami to małe kulinarne arcydzieło. Dzięki temu przepisowi możesz bardzo szybko przygotować pyszne suszone pomidory we własnej kuchni!

Klasyczny proces suszenia pomidorów może wydawać się długotrwały, co zniechęca wiele osób. Jednak dzięki tym instrukcjom można je przygotować znacznie szybciej za pomocą kuchenki mikrofalowej.

Potrzebujesz:

  • 500 g pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Umyj i osusz pomidory. Pokrój je na duże koła.

Ułóż na blaszce do pieczenia, posyp solą, cukrem i skrop oliwą. Włóż je do mikrofalówki i podgrzewaj przez 8 minut przy maksymalnej mocy urządzenia.

Wlej sok z pomidorów do osobnego pojemnika. Włóż pomidory z powrotem do kuchenki mikrofalowej na kolejne 7 minut. Następnie pozwól im ostygnąć. Posyp bazylią i czosnkiem. 

Wymieszaj odsączony sok pomidorowy z pozostałą oliwą z oliwek. Polej nim pomidory.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!