Można zajadać się codziennie. Wspaniały smak cudnie przygotowanych pomidorów.

Ten przepis na przekąskę z pomidorów raz wypróbowany, zagości w Twojej kuchni na stałe. Sam zobacz i posmakuj. Są obłędne!

Warunek- przygotowane pomidory zostawiasz na jeden dzień w lodówce, zatem nastaw się na ich zjedzenie dopiero drugiego dnia po ich zrobieniu. W tym bowiem tkwi sekret niesamowitego smaku.

Do przygotowania pomidorowej przekąski potrzebujesz:

  • 2 kg pomidorów
  • 60 ml octu
  • 100 g cukru
  • 60 g natki pietruszki
  • 2 główki czosnku
  • 2 papryki
  • 60 ml oleju roślinnego

Sposób przygotowania

Wyparz słoik, który będzie Ci potrzebny do zamknięcia w nim gotowej przekąski. Umyj pomidory i pokrój je na desce w plasterki. Włóż je do słoika. Paprykę po umyciu przekrój na pół i wyjmij gniazdka nasienne, po czym warzywo pokrój w szerokie paski. Obrane ząbki czosnku posiekaj w niezbyt drobną kostkę.

Posiekaj pietruszkę, wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki (oprócz pomidorów, które mają cierpliwie czekać w słoiku) i zmiksuj. Zalej pomidory powstałą papką, zakręć porządnie słoik, przeturlaj nim po stole, by pomidory dobrze wymieszały się z marynatą.

Wstaw słoik do góry dnem do lodówki, a następnego dnia rozkoszuj się wspaniałym smakiem pomidorowej przekąski. Pycha!

error: Content is protected !!