Warunek- przygotowane pomidory zostawiasz na jeden dzień w lodówce, zatem nastaw się na ich zjedzenie dopiero drugiego dnia po ich zrobieniu. W tym bowiem tkwi sekret niesamowitego smaku.
Wyparz słoik, który będzie Ci potrzebny do zamknięcia w nim gotowej przekąski. Umyj pomidory i pokrój je na desce w plasterki. Włóż je do słoika. Paprykę po umyciu przekrój na pół i wyjmij gniazdka nasienne, po czym warzywo pokrój w szerokie paski. Obrane ząbki czosnku posiekaj w niezbyt drobną kostkę.
Posiekaj pietruszkę, wrzuć do blendera, dodaj pozostałe składniki (oprócz pomidorów, które mają cierpliwie czekać w słoiku) i zmiksuj. Zalej pomidory powstałą papką, zakręć porządnie słoik, przeturlaj nim po stole, by pomidory dobrze wymieszały się z marynatą.