Przedstawiam oryginalną polewę imitującą lustro. Brzmi nieźle, prawda? Nazwałam ją „Czekoladowe Lustro”.
Bierzemy małą miskę i wlewamy do niej 40ml wody, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową zawiesinę odstawiamy na około 20 minut.
Do garnka wlewamy 60ml wody, miód i wsypujemy cukier. Znowu mieszamy. Garnek ustawiamy na kuchenkę, czekamy aż się zagotuje, trzymając na ogniu nie dłużej niż 2 minuty.
Do garnka dolewamy żelatynę i mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.
W tym celu, warto ułożyć ciasto na papierze a pod spodem umieścić miskę, która pomieści nadmiar polewy. Pamiętamy oczywiście o rozlewaniu polewy ruchem okrężnym od środka aż do krawędzi, aby rozmieścić ją równomiernie na powierzchni całego ciasta. Wedle uznania dokładamy owoce lub bitą śmietanę dekorując ciasto.