Polewa na ciasto „Czekoladowe Lustro” – Dzięki niej Twoje wypieki nabiorą super wyglądu

Upiekłeś ciasto i szukasz idealnej polewy czekoladowej? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

Przedstawiam oryginalną polewę imitującą lustro. Brzmi nieźle, prawda? Nazwałam ją „Czekoladowe Lustro”.

Zacznijmy od przygotowania niezbędnych składników:

  • 170g cukru,
  • 160 g miodu,
  • 170 g mlecznej czekolady,
  • 100ml wody,
  • 1,5 łyżki stołowej żelatyny,
  • 200ml mleka skondensowanego.

Bierzemy małą miskę i  wlewamy do niej 40ml wody, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową zawiesinę odstawiamy na około 20 minut.

Do garnka wlewamy 60ml wody, miód i wsypujemy cukier. Znowu mieszamy. Garnek ustawiamy na kuchenkę, czekamy aż się zagotuje, trzymając na ogniu nie dłużej niż 2 minuty.

Do garnka dolewamy żelatynę i mleko skondensowane. Tabliczkę czekolady kruszymy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z pozostałymi składnikami.

Znowu mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Gotową masę przelewamy przez sitko. Czas na polewanie ciasta!

W tym celu, warto ułożyć ciasto na papierze a pod spodem umieścić miskę, która pomieści nadmiar polewy. Pamiętamy oczywiście o rozlewaniu polewy ruchem okrężnym od środka aż do krawędzi, aby rozmieścić ją równomiernie na powierzchni całego ciasta. Wedle uznania dokładamy owoce lub bitą śmietanę dekorując ciasto.

Wszystko gotowe. Teraz pozostaje życzyć smacznego!

error: Content is protected !!