„Pola Elizejskie” – To sałatka udekoruje Twój świąteczny stół a także pysznie smakuje

Mogę powiedzieć wam jedno. Zawsze gości na moim świątecznym stole, ponieważ smakuje wyjątkowo i wygląda obłędnie. Moja rodzina jest nią zachwycona, a dzieci chętnie towarzyszą mi podczas jej przygotowania. Nic dziwnego, bo jest piękna!  Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 200 g twardego sera
  • 3 jajka
  • 200 g wędzonej kiełbasy lub szynki
  • 1 świeży pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • majonez
  • zioła do smaku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

1. Sałatka będzie układana składnikami, oddzielonymi majonezem, więc nie zapomnij o odpowiedniej dekoracji. Warstwy majonezu pomiędzy składnikami, możesz uzyskać stosując szprycę.

2. Ugotowane jajka, ser i ogórki pokrój w małą, zgrabną kostkę. Natomiast część tych składników w paski – do dekoracji.

3. Pomidory, kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę (część w paski-do dekoracji). Jeśli pomidory są bardzo soczyste i dojrzałe – usuń nadmiar soku i nasiona.

4. Teraz układaj sałatkę, w następującej kolejności:

1 warstwa: pokrojony ser i majonez wg. uznania

2 warstwa: pokrojona szynka i majonez wg. uznania

3 warstwa: pokrojone jajka i majonez wg. uznania

4 warstwa: pokrojone pomidory i majonez wg. uznania

5 warstwa: pokrojone ogórki i majonez wg. uznania

Górę każdej warstwy składników, ozdób pokrojonymi w paski składnikami. Przygotowaną sałatkę możesz również dodatkowo ozdobić ulubionymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!