1. Sałatka będzie układana składnikami, oddzielonymi majonezem, więc nie zapomnij o odpowiedniej dekoracji. Warstwy majonezu pomiędzy składnikami, możesz uzyskać stosując szprycę.
2. Ugotowane jajka, ser i ogórki pokrój w małą, zgrabną kostkę. Natomiast część tych składników w paski – do dekoracji.
3. Pomidory, kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę (część w paski-do dekoracji). Jeśli pomidory są bardzo soczyste i dojrzałe – usuń nadmiar soku i nasiona.
4. Teraz układaj sałatkę, w następującej kolejności:
1 warstwa: pokrojony ser i majonez wg. uznania
2 warstwa: pokrojona szynka i majonez wg. uznania
3 warstwa: pokrojone jajka i majonez wg. uznania
4 warstwa: pokrojone pomidory i majonez wg. uznania
5 warstwa: pokrojone ogórki i majonez wg. uznania